Τι είναι η μουράβια; Πως να επιλέξετε την κατάλληλη.
Τεχνικές Εργασίες

Τι είναι η μουράβια; Πως να επιλέξετε την κατάλληλη.

Τι είναι η μουράβια; Πως να επιλέξετε την κατάλληλη.

Οδηγός επιλογής μουράβιας για το σκάφος σας

Η μουράβια ή το υφαλόχρωμα είναι μια εξωτερική βαφή που εφαρμόζεται στα ύφαλα των σκαφών και των πλοίων και λειτουργεί ως αντιρρυπαντικό μείγμα. Περιλαμβάνει βιοκτόνα στοιχεία τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά στο νερό, εμποδίζοντας ή επιβραδύνοντας την προσκόλληση μικροοργανισμών. Όταν ένα στερεό υλικό βρίσκεται βυθισμένο ή έρχεται σε επαφή με το νερό, εκτίθεται στη φυσική διαδικασία της βιορύπανσης.

Η βιορύπανση είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε διάφορα υλικά, όπως ξύλο, πέτρα, μέταλλο και πλαστικό. Συχνά αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε θαλάσσιες κατασκευές, όπως σκάφη, σημαδούρες, θαλάσσιες εξέδρες, μεταλλικές κατασκευές στις ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περισσότερα από 4000 φυτικά και ζωικά είδη συμβάλλουν στις διαδικασίες της βιορύπανσης.

Ο μηχανισμός της βιορύπανσης ακολουθεί μια διαδικασία με τέσσερα στάδια, κατά την οποία μικροοργανισμοί προσκολλώνται στα υφάλα των σκαφών και προκαλούν βιοφιλμ. Αρχικά, δημιουργείται ένα υπόστρωμα από οργανικό υλικό, όπως πολυσακχαρίτες και πρωτεΐνες. Στη συνέχεια, βακτήρια, μικροφύκη και άλλοι μικροοργανισμοί σχηματίζουν το βιοφίλμ. Στο τρίτο στάδιο, η παρουσία μικροβίων επιταχύνει την επικάθιση άλλων οργανισμών, όπως μύκητες και πρωτόζωα. Τέλος, στο τέταρτο στάδιο, προσκολλούνται οστρακοειδή και μακρόφυκα.

Κατηγορίες Υφαλοχρωμάτων

Υφαλοχρώματα με άμεση δράση
Τα υφαλοχρώματα με άμεση δράση είναι εκείνα που περιέχουν βιοκτόνα και άλλες ουσίες που αρχίζουν να δρουν αμέσως μετά την εφαρμογή τους στην επιφάνεια του σκάφους. Μπορεί να πρόκειται για αδιάλυτους ή διαλυτούς φορείς, ανάλογα με τη διαλυτότητα των βιοκτόνων στο νερό.

Υφαλοχρώματα αυτολειανούμενων συμπολυμερών
Τα υφαλοχρώματα αυτολειανούμενων συμπολυμερών είναι εκείνα που περιέχουν πολυμερικά συστατικά και άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σταδιακά στο νερό κατά τη διάρκεια της ζωής του υφαλοχρώματος. Η δράση τους είναι πιο μακροχρόνια σε σχέση με τα υφαλοχρώματα με άμεση δράση.

Νέες τεχνολογίες υφαλοχρωμάτων
Τα υφαλοχρώματα που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα συμβατικά, αλλά έχουν μια σημαντική διαφορά. Αυτά τα υφαλοχρώματα προκαλούν ελεγχόμενη διάβρωση του επιφανειακού στρώματος της βαφής, δημιουργώντας μια συνεχή και ανανεωμένη επιφάνεια τοξικής ουσίας που εμποδίζει την προσκόλληση μικροοργανισμών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ελεγχόμενης αποδόμησης της βαφής. Τα νέα υφαλοχρώματα περιέχουν βιοκτόνα και διακρίνονται σε ελεγχόμενης απελευθέρωσης και αυτολειανόμενα συμπολυμερούς.

Υφαλοχρώματα φιλικά στο περιβάλλον

Μετά την απαγόρευση ορισμένων επικίνδυνων υλικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008, η ανάπτυξη προϊόντων με φιλική προς το περιβάλλον δράση έγινε αναγκαία. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν υφαλοχρώματα που χρησιμοποιούν αντιρρυπαντικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως η PEG νανοσύνθεση και οι υδρογέλες, και πολυ-αμφοτερικά νανοσύνθετα νέας γενιάς με αντιμικροβιακή δράση. Επιπλέον, υπάρχουν και υπερδιακλασωμένα νανοσύνθετα που παρέχουν αποτελεσματική αντιρρυπαντική δράση σε χαμηλό κόστος.



Άλλες Ομάδες Υφαλοχρωμάτων
Μία εναλλακτική κατηγορία υφαλοχρωμάτων που είναι φιλική προς το περιβάλλον αποτελείται από ουσίες που χρησιμοποιούνται για το επίστρωσμα των υφαλών, το οποίο καθιστά την επιφάνειά τους ομαλή και ολισθηρή.

Η δράση αυτών των υφαλοχρωμάτων είναι αποτελεσματική μόνο σε σκάφη που κινούνται με ταχύτητες άνω των 10-20 κόμβων. Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε υλικά όπως φθοροπολυμερή και ενώσεις σιλικόνης για το επίστρωμα των υφαλών. Αυτά απαιτούν ένα πιο παχύ στρώμα επίστρωσης που διαρκεί περίπου 5 έως 10 έτη και προσφέρουν πολύ ομαλή επιφάνεια, με αποτέλεσμα τη χαμηλή αντίσταση στην τριβή και μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων.

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλο μουράβια για το σκάφος σας;
Η μουράβια είναι κατάλληλη για όλα τα είδη σκαφών, ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής, είτε πρόκειται για πολυεστερικά, ξύλινα, μεταλλικά, ταχύπλοα, ημιταχύπλοα, βάρκες, πλοία κλπ.

Η επιλογή της κατάλληλης μουραγιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 

  • Ταχύτητα κίνησης του σκάφους.

  • Το είδος του σκάφους, είτε είναι ξύλινο, πολυεστερικό ή μεταλλικό κ.λπ.

  • Το βάθος του ελλιμενισμού.

  • Η συχνότητα χρήσης του σκάφους.

  • Η θερμοκρασία της θάλασσας.

πηγή: anagnostirio.gr

George Karampoutakis
George Karampoutakis

Sales Manager
Sail Aegean Services

Τι είναι η μουράβια; Πως να επιλέξετε την κατάλληλη.

No Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου
CATEGORIESLOG-IN
SEARCH